Adviesbureau brandveiligheid

MK Brandpreventie is een jong adviesbureau op het gebied van brandveiligheid dat zich richt op uiteenlopende doelgroepen zoals overheden, zorginstellingen, architecten, ondernemers, projectontwikkelaars en particulieren.

Enkele diensten die wij verlenen zijn:

– adviseren van architecten, projectontwikkelaars, vastgoedondernemers en gebouweigenaars bij brandveiligheidsvraagstukken;

– begeleiding en toetsing aanvragen omgevingsvergunningen brandveilig gebruik / gebruiksmeldingen;

– opstellen ontruimigsplannen en maken ontruimingsplattegronden;

– uitvoeren brandveiligheidinspecties voor overheden en het bedrijfsleven;

MK Brandpreventie, Martijn Kootstra Tel: 06-53520854

Onze diensten voor uw brandveiligheid

MK Brandpreventie heeft een goed en betrouwbaar netwerk met verschillende disciplines binnen het vakgebied brandpreventie en die staan voor hun vak! Wij zijn hierdoor in staat een groot assortimenten aan diensten aan te kunnen bieden. Diensten die wij verlenen zijn het uitvoeren van:

Brandveiligheidinspecties voor overheden, het bedrijfsleven, stichtingen, corporaties en overige instellingen


– Brandveiligheidscans
– Een second opion

Het toetsen en beoordelen van:

– aanvragen omgevingsvergunningen activiteit bouwen
– aanvragen omgevingsvergunningen activiteit gebruik
– melding brandveilig gebruik

Adviseren van of bij:

– (zorg)Instellingen, corporaties, ondernemers, architecten en aannemers bij brandveiligheidsvraagstukken
– Gemeenten en brandweer bij de beoordeling van omgevingsvergunningen bouwen/gebruik
– het uitwerken en ontwerpen van brandbeveiligingsinstallaties

Het opstellen van:

– Rapportages Beheersbaarheid van Brand (volgens de methode BvB 2007)
– Berekening permanente en variabele vuurbelasting
Brandoverslagberekeningen
– Berekening opvang en doorstroomcapaciteit trappenhuizen
– Ontruimingsplannen en ontruimingsplattegronden volgens de NEN 8112 en NEN 1414

Detachering:

– Ter beschikking stellen van adviseurs aan de overheid voor tijdelijke ondersteuning op het gebied van brandpreventie

Begeleiden van of bij:

– Particulieren en opdrachtgevers bij contacten met gemeenten en brandweer
– aanvragen omgevingsvergunningen voor de activiteiten bouwen en gebruik
– Het indienen van een melding brandveilig gebruik

Detachering

Het kan voorkomen dat u door een specifiek project of door andere oorzaken behoefte heeft aan tijdelijke versterking binnen u organisatie op het gebied van brandveiligheid. Middels onze detachering kunnen wij u deze extra capaciteit bieden door het inzetten van vakbekwame en flexibele adviseurs die zich, door hun ervaring, snel aanpassen.

Ontruimingsplan en ontruimingsplattegronden

Zowel de Arbo-wet als het Bouwbesluit 2012 schrijven in bepaalde situaties voor dat u als gebruiker van een bouwwerk een ontruimingsplan moet opstellen. Het doel van een ontruimingsplan is te zorgen dat een ontruiming van het bouwwerk bij calamiteiten zo gestructureerd mogelijk verloopt, zodat een ieder veilig kan vluchten. Het is hierbij van belang dat iedereen op de hoogte is van de inhoud van het ontruimingsplan en dat dit met regelmaat wordt geoefend. In de toelichting van het Bouwbesluit 2012 wordt verwezen naar de norm NEN 8112. In deze norm worden aanbevelingen gegeven voor het opstellen van een ontruimingsplan. Wij stellen voor u op basis  van deze norm het ontruimingsplan op, die volledig is afgestemd op uw organisatie.

Daarnaast kunnen wij voor u het tekenwerk verzorgen voor de vereiste ontruimingsplattegronden die op strategische plaatsen in het bouwwerk aanwezig moeten zijn.

Berekening en gelijkwaardige oplossing

In het Bouwbesluit 2012 worden normen aangestuurd waar aantoonbaar door middel van een berekening aan moet worden voldaan. Daarnaast biedt het Bouwbesluit 2012 de mogelijkheid af te wijken van een aangewezen artikel door toepassing van een gelijkwaardige oplossing. Wij verzorgen deze noodzakelijke berekeningen voor u en stellen de rapportage op met betrekking tot de gelijkwaardige oplossing. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

–        Rapportages Beheersbaarheid van Brand (volgens de methode BvB 2007)

–        Berekening permanente en variabele vuurbelasting

–        Brandoverslagberekeningen

–        Berekening opvang en doorstroomcapaciteit trappenhuizen

Brandveiligheidstoets

Een te bouwen of te verbouwen bouwwerk moet aan de minimale brandveiligheidseisen van het Bouwbesluit 2012 voldoen. Wij toetsen voor u het  bouw- of verbouwplan aan de relevante artikelen van het Bouwbesluit 2012 en wij geven aan de hand van deze brandveiligheidstoets in een overzichtelijke rapportage aan wat in het ontwerp het minimale niveau dient te zijn en/of wat moet worden aangepast en welke oplossingen hiervoor zijn. Hiermee voorkomt u dat de aan te vragen omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen geen vertraging oploopt.

Ook wanneer u een bouwwerk in gebruik neemt en u bent voor dit gebruik omgevingsvergunningplichtig voor de activiteit gebruik (gebruiksvergunning) of moet een melding  brandveilig gebruik doen (gebruiksmelding), kunnen wij voor u dit traject uit handen nemen. Wij dienen als gemachtigde voor u de vergunningsaanvraag of melding in, bewaken de voortgang en voeren, indien noodzakelijk, overleg met het bevoegd gezag.

Brandveiligheidsinspectie

Om een goed beeld te schetsen van het brandveiligheidsniveau in het door u in gebruik of eigendom hebbende bouwwerk , is het uitvoeren van een brandveiligheidsinspectie noodzakelijk.

Wij voeren deze inspecties uit op basis van de vigerende regelgeving. In overleg met u wordt bepaald met welke diepgang de inspectie wordt uitgevoerd. Hierbij kunt u denken aan een quickscan waarbij het bouwwerk op hoofdlijnen wordt geïnspecteerd of een 100% opname waarin alle aspecten, zowel bouwkundig, installatietechnisch als organisatorisch worden beoordeeld.

Het resultaat van de inspectie wordt vastgelegd in een heldere rapportage, waarin de constateringen worden omschreven en indien gewenst oplossingen worden aangedragen en een investeringsoverzicht wordt opgenomen.

Het uitgangspunt hierbij is dat de kosten t.o.v. de te treffen voorzieningen zo laag mogelijk worden gehouden. Desgewenst kunnen wij het traject van offerte tot oplevering voor u verzorgen.

Beheer brandmeldinstallatie

Een brandmeldinstallatie in uw bouwwerk moet worden beheerd en worden gecontroleerd door een daar toe aangewezen beheerder BMI op basis van de aangewezen norm NEN 2654-1.

Dit betekent dat de installatie maandelijks moet worden getest en dat het logboek van de brandmeldinstallatie adequaat moet worden bijgehouden.

U kunt intern binnen uw organisatie iemand aanstellen om deze controle en beheerstaken uit te voeren. Betreffende persoon moet hiervoor worden opgeleid. Ook kunt u er voor kiezen dit traject uit te besteden.

Wij kunnen de controle en het beheer van uw brandmeldinstallatie uit handen nemen.